Víno je atraktivní světle slámové barvy s jemným řetízkovým perlením. Jeho delikátní briošková vůně charakteristická pro šampaňská vína je zde velmi markantní. V chuti je víno noblesní, krásně se rozline v ústech, s tóny připomínajícími meruňky, broskve a sorbet ze zelených jablek.
Druh vína: polosuché
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 12,5 %; Zbytkový cukr: 16 g/l
Vinice: Víno pochází ze strmých vinic s ideální expozicí, spadajících do prestižní zóny Valdobbiadene. Sklon vinic tu neumožňuje mechanizaci a veškerá práce ve vinohradech se dělá ručně. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Sklizeň hroznů odrůdy Glera probíhá v druhé polovině září. Zóna byla zapsána v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO.
Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých přepravkách. Následuje jejich jemné lisování a fermentace v nerezových tancích za kontrolované teploty. Šumivé víno vzniká za použití metody Charmat, druhotné kvašení tedy probíhá v uzavřených nerezových nádobách, s cílem zachovat energický ovocný projev odrůdy Glera.
Kdy vypít: 2023 - 2025
Doporučení v gastronomii: Aperitiv, do kombinace s malými předkrmy a tapas.
...
Col Vetoraz
Vinařství Col Vetoraz sídlí v srdci vinařské oblasti pro výrobu Prosecca, tedy na kopci "Mont" Cartizze v Santo Stefano di Valdobbiadene v nadmořské výšce 400 metrů. Jeho historie sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné v Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall'Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Jejich Prosecco získalo ve světě reputaci špičkového šumivého vína vyrobeného metodou Charmat a všichni tři jsou považováni za „duchovní otce“ moderního Prosecca. Vinařství Col Vetoraz prostřednictvím svých vín usiluje o maximální vyjádření jedinečnosti terroiru z Valdobbiadene. Respekt k přírodě je prvním krokem k výrobě kvalitního šumivého vína a vinařství Col Vetoraz v tomto ohledu udává směr regionu.
"Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, případně použijte i klasickou sklenici na bílé víno."
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.