Celosvětově nejrozšířenější odrůda pro výrobu bílých vín, ve které se nachází jedna z nejlepších kombinací vůbec: vinohradník ji rád pěstuje, vinař z ní rád vyrábí víno, které zase my na oplátku rádi pijeme. Výsledkem je, že se víno z odrůdy Chardonnay stalo během 80. a 90. let minulého století jedním z nejpopulárnějších a nejlépe placených vín na světě. V rukou zkušeného sklepmistra dává Chardonnay módní, svěží, plná a harmonická vína. Používá se ke zrání do barikových sudů, mnohdy v nich i kvasí. Často bývá složkou cuvées pro výrobu šumivých vín. Dle nejnovějších genetických analýz je potomstvem křížení Pinot Noir (Rulandské modré) a Heunisch (Běl velká).
(Syn.: Pinot Chardonnay, Chardennet, Chardenai, Chaudenay, Beaunois, Mâconnais, Melon d’Arbois, Epinette...)