Víno rubínově zářivé barvy, ve vůni evokující tóny malin a ostružin, spolu s nádechem tónů lékořice a černého pepře. Elegantní, suchá chuť vína se vyznačuje tóny jahod, ostružin a malin v kombinaci s jemnou texturou, příjemně vystupující kyselinkou a jemnými taniny. Krásně pitelné a zároveň rafinované víno, kombinující příjemnou svěžest a dobrou strukturu chuti. Příjemná dochuť s výraznými kořenitými dozvuky.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Země původu: Itálie
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny se pěstují na vinicích v blízkosti města Montepulciano. Písčitá, dobře provzdušněná půda poskytuje základ pro úspěšné vegetační období a teplé klima zajišťuje vynikající zrání. Sklizeň probíhá ručně, s pečlivým sledováním a výběrem pouze zdravých zralých hroznů.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu a následné krátké zrání v použitých dubových sudech.
Kdy vypít: 2023 - 2025
Doporučení v gastronomii: jako aperitiv nebo v kombinaci s jednoduchými nebo středně složitými pokrmy, jako jsou uzeniny, jemné nebo středně vyzrálé sýry, těstoviny s omáčkou, červená masa, drůbež, pečeně.
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.