Vína z oblasti Etny byla velkou neznámou ještě před 25 lety. To se však začátkem 90. let minulého století začalo měnit. Tento tzv. „ostrov na ostrově“ , jakým je vinařská zóna Etna DOC, má zcela jiné půdní a klimatické podmínky než ostatní oblasti Sicílie. V roce 1990 se poblíž Castiglione di Sicilia usadili bratři Guglielmo a Enzo Cambria, aby pokračovali v tradici, kterou zde započal jejich otec Francesco již v 60. letech. Jejich hospodaření a produkci vína na území, které je soustavně pod vlivem nebezpečí mnohdy jen pokojně dýmající avšak často hrozivě dštící sopky Etny, nazvali bratři Cambria vulkan-enologií, neboť proti toku horké lávy, která se často zastaví jen pár metrů od vinic, neexistuje žádná obrana. Na severním úpatí Etny v nadmořské výšce 700 metrů vysadili mezinárodní kultivary Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc, které poté následovaly lokální odrůdy Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio pro výrobu jedinečných červených vín, zatímco pro bílá vína typického minerálního charakteru se pěstuje Inzolia a Carricante. Veškeré vinohradnické práce zde provádí tým 25 žen v čele s matriarchou rodiny Cambria, kterou je Guglielmova vdova - mamma Cambria s její dcerou Mariangelou. Nesmíme však opominout ani bratry Mariangely - Emanuela a Francesca, přičemž posledně jmenovaný je hlavním enologem vinařství, a strýce Enza.
Majitel: Rodina Cambria
Enolog: Francesco Cambria, Lorenzo Landi
Roční produkce: 300 000 lahví
Rozloha: 55 ha
Více informací ↓
Méně informací ↑